Коварен ход на Скопие: Македонски културен клуб в Благоевград

Скопие е замислило коварен ход. Стана ясно, че Република Северна Македония се кани да открие клуб, наречен на името на поета Никола Вапцаров.

Напрежението нарасна след вестта, че на откриването, насрочено за неделя – 30 октомври, се кани да присъства лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО – ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Партията е известна с антибългарските си позиции, достигащи до истерия.

„Създаването на подобен център в нашия град е груба провокация“, се посочва в специална декларация на Общинския съвет в Благоевград. Срещу откриването на културния клуб реагираха остро и от АБВ.

„С наименуването на клуба в Благоевград на името на Никола Вапцаров се прави и демонстрира претенция за македонизация на самия проект“, посочи доц. Георги Кючуков.

И обърна внимание, че още няма реакция от българското външно министерство.

Създаването на клуба в Благоевград от РСМ се смята за отговор на българските клубове „Цар Борис III“ и „Иван Михайлов“, открити в Охрид и Битоля.

В Скопие смятат имената им за спорни, в столицата имаше протести срещу откриването на клуба, носещ името на българския цар. А плочата на другия клуб – на Иван Михайлов, в Битоля бе счупена, а вратата запалена.

Заформящия се скандал в Благоевград коментира и кметът на града Илко Стоянов, след като от нерегистрираната ОМО „Илинден“ – ПИРИН обявиха, че „откриването е официално позволено от кмета“.

„Нито съм издавал разрешение, нито пък забрана да се открива частен македонски културен клуб. Ако някой спекулира с моето име и кметската институция, това е лъжа.

Това мероприятие няма нищо общо с общината и ние нямаме отношение. Една група хора са наели помещение от частно лице и са решили да си правят клуб. Общината няма да официализира това частно мероприятие. Получих покана за откриването, но няма да отида“, каза Илко Стоянов.

Преди ден стана ясно, че на откриването няма да присъства премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Знаете, че имаме македонски културен център в София и, както казахме, ще открием македонски културен център в Благоевград.

Смятам, че отварянето на културни центрове е начин да се сближим и като държави, и като институции, и като граждани, и всички, които имат възможност, особено гражданите на Благоевград и пограничните райони, трябва да посещават такива събития, защото смятам, че това сплотява гражданите“, коментира Ковачевски.

Четете още

Избор на редактора