Кои са били с Пригожин в разбилия се самолет

Освен Евгений Пригожин, на борда на разбилия се самолет, са дясната му ръка Дмитрий Уткин и още петима души. Данните са на Руската агенция за гражданска авиация.

Ето какво се знае за тях според данните, събрани от руския сайт „Фонтанка“, проекта „Център досие“ на критика на Кремъл Михаил Ходорковски и базираната в САЩ частна разследваща организация All Eyes, предава БНТ.

Дмитрий Уткин

Дясна ръка на Пригожин, съосновател и командир на „Вагнер“, 53-годишен, родом от Свердловска област. Командир на отряд във втора бригада специални сили на военното разузнаване. Подразделението участва в две чеченски войни. Отговаря за военната подготовка на бойците от „Вагнер“.

Валерий Чекалов

„Ровър“, 47-годишен, родом от Владивосток. Той е един от най-близките приятели на Пригожин. Чекалов е до лидера на „Вагнер“ от 2000 г. Занимава се с логистиката на наемническата армия, включително с договорите за хранителни доставки за военните. Отговаря за международните проекти на Пригожин като геоложки проучвания, добив на нефт или селско стопанство.

Свръзан е с „Евро Полис“ – компания, която сключва изгодна петролна сделка със Сирия, плаща на бойците от „Вагнер“ и доставя оръжие. Обект на санкции от страна на САЩ.

Евгений Макарян

„Макар“, 38-годишен от Челябинска област. Бившият полицай се присъединява към „Вагнер“ през март 2016 г. Участва в щурмови отряд на частната армия в Сирия.

Сергей Пропустин

„Кедър“, 44-годишен. Боец е на „Вагнер“ от 2015 г. Разузнавач-гранатометчик. Бие се в Чечения. Част е от отряд, от които са избирани много от личните гардове на Пригожин.

Александър Тотмин

„Тот“, 31-годишен, родом от Алтайския край. Много активен в Инстаграм, където често публикува свои снимки. По информация на сайта „Миротворец“. Тотмин е представлявал интересите на „Вагнер“ в Судан. Осъждан е за кражби.

Николай Матусеев

Проектът „Досие център“ не успява да открие човек с това име в списъците на „Вагнер“. Там фигурира мъж с име Николай Матусевич, който е постъпил в частната армия през януари 2017 г. и е служил в четвърти щурмови отряд в Сирия.

Четете още

Избор на редактора