Кои са туристите в изчезналата подводница

По-малко от 70 часа остават за спасяването на петимата туристи на борда на малка подводница, с която те започнаха спускане към останките на кораба „Титаник“ на дъното на океана. Това съобщи сайтът upday.com, като се позова на командир Джон Моугър от бреговата охрана на САЩ в Бостън, която ръководи спасителната операция. Преди това от компанията OceanGate Expeditions, организирала туристическото гмуркане до „Титаник“, съобщиха, че запасите от кислород на борда стигат за 96 часа. Подводната лодка е в неизвестност вече над 24 часа.

Местоположението на подводницата все още не е ясно. В спасителната операция участват също и един кораб на канадската брегова охрана, както и военен самолет, предава АРД, позовавайки се на Координационния център по спасителните операции в канадския град Халифакс. В момента се полагат усилия, подкрепяни също и от няколко правителства и редица компании, да бъде възстановен контактът с капсулата, се казва още в информация на германската обществено-правна медия.

Самолети и кораби в района се опитват да локализират мястото на подводната лодка. За целта се използват също и буйове със сонари, които могат да засичат звуци на дълбочина до 4 хиляди метра. Подготвя се също и спускането на управляем от дистанция специален уред, който може да достига до 6 хиляди метра дълбочина, съобщава още АРД.

На борда е британският бизнесмен Хамиш Хардинг, съобщи британската информационна агенция PA във вторник сутринта. Компанията на Хардинг Action Aviation е потвърдила, че бизнесменът милиардер е един от общо петимата пътници. Хардинг е известен авантюрист – държи няколко рекорда на Гинес, включително за най-дългото гмуркане в Марианската падина, най-голямата дълбочина на земното кълбо, припомня upday.com.

Сред морските туристи са също и пакистански бизнесмен и неговият 19-годишен син. „Нашият син Шахзада Дауд и синът му Сулеман бяха тръгнали на пътешествие, за да посетят останките на „Титаник“ в Атлантическия океан“, цитират британски медии изявление на семейството от тази сутрин. Дауд живее във Великобритания. Той е на 48 години и е един от най-богатите пакистанци, твърди „Дейли мейл“.

Самоличността на другите двама души на борда на издирваната подводница засега не е потвърдена. Според британски медии единият от тях е френски експерт по „Титаник“.

Компанията OceanGate Expeditions започна през 2021 година да води туристи до останките на „Титаник“. Първата група желаещи да се спуснат до потъналия през 1912 година кораб е платила между 100 и 150 хиляди долара за приключението. Междувременно то излиза до 250 хиляди долара на човек, предаде агенция ДПА.

Самото гмуркане и изкачването обратно на повърхността отнема около осем часа. Останките на „Титаник“ се намират на дълбочина 3800 метра, на около 600 километра от брега на канадския остров Нюфаундленд.

Четете още

Избор на редактора