Колумбийски бум на наградите за латино музика „Грами“

Колумбийски изпълнители доминираха при наградите „Грами“ за латино музика , връчени в четвъртък в испанския град Севиля, предаде АФП.

Карол Джи спечели приза за най-добър албум на годината, а нейната сънародничка Шакира триумфира също, благодарение на съвместната си работа с аржентинския диджей Бизарап.

Церемонията, която се проведе за първи път извън Съединените щати, награждава най-добрите албуми, песни и изпълнители на испански или португалски език. „Грами“ за латино музика бяха обявени за първи път през 2000 г.

32-годишната певица Карол Джи получи най-желаното „грамофонче“ – за най-добър албум, но също и за най-добър албум за градска музика за Manana Sera Bonito, както и за най-добро градско изпълнение за хита TQG (Te Quedó Grande), който тя изпълнява с Шакира.

„Да получиш приза за албум на годината е толкова страхотно“, каза Карол Джи, ентусиазирана, когато получи най-престижната награда за вечерта. Успехът на Карол Джи потвърждава все по-важното място на регетона. Този музикален жанр се появява през 90-те години и е редовно награждаван на латинските „Грами“ от 2020 г. насам.

Шакира също се качи три пъти на сцената в Двореца на конгресите в столицата на Андалусия, за да получи три награди. Две от тях бяха спечелени благодарение на колаборацията й с аржентинския диджей Бизарап за хита им Bzrp Music Sessions, Vol. 53, което взе наградата за най-добра песен на годината и за най-добра поп песен.

Това заглавие беше слушано близо 1,5 милиарда пъти в Спотифай и ЮТюб и колумбийската звезда го нарече „огромно облекчение“ след раздялата й с бившия футболист Жерар Пике.

„Имаше много работа над тази песен, но Шаки успя да изрази това, което чувства и това е най-важното“, каза диджеят, композитор и продуцент Бизарап, който на 25 години стана най-слушаният аржентински изпълнител в света.

Шакира посвети трофеите на своята „латино публика“ и на синовете си Милан и Саша, родени от връзката й с Пике, на които тя обеща да „растат щастливи“.

За колумбийската певица тези победи са добре дошли, защото в понеделник тя трябва да се яви в Барселона на съд за предполагаеми данъчни измами.

Освен Шакира и Карол Джи, техните сънародници Хуанес, Карлос Вивес и групата „Мосю Перин“ също спечелиха няколко награди „Грами“.

Досега церемонията за наградите латино „Грами“  се провеждаше традиционно в Лас Вегас и в други американски градове с голямо испаноговорящо население като Маями, Ню Йорк и Хюстън.

Четете още

Избор на редактора