Край на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

Край на отстъпката 25 стотинки за литър гориво при зареждане в бензиностанция. Депутатите не допуснаха да се разисква и гласува предложението на Министерството на финансите отстъпката да продължи и в началото на 2023 г.

Текстът бе оповестен от председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов по искане на финансовото ведомство.

Служебният министър Росица Велкова обяви, че идеята е мярката да продължи поне и януари, докато бъде приета схема за таргетирано подпомагане на хората в нужда. Намерението е разходът ще се покрие от облагането на свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“, която вече внесе авансово 72 млн. лв. в бюджета.

„Демократична България“ поиска почивка, която продължи много над предвиденото и след като депутатите се върнаха в пленарната зала, Чобанов оттегли предложението.

Той обясни, че при консултациите извън залата се е разбрало, че няма консенсус да се одобри това предложение. След това то бе припознато от Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“. При гласуването обаче текстът не бе допуснат за разглеждане.

Петър Чобанов обясни, че има други начини мярката да се удължи. За момента тя действа до края на годината.

Отстъпката бе въведена с актуализацията на бюджета от юли, като за нея бяха предвидени 150 млн. лв., които свършиха през ноември. С решение на служебния кабинет мярката бе удължена до края на годината.

Четете още

Избор на редактора