Къде е тайната вила на Путин

Журналисти от руския Център „Досие“ на Михаил Ходорковски публикуваха видеозапис, в който се твърди, че е заснета „тайната вила“ на Владимир Путин в Карелия. Тя се намира на брега на залива Марялахти на Ладожкото езеро, на около 30 километра от границата с Финландия. Според журналистите това е най-детайлното видео, правено някога в резиденциите на Путин.

В началото на 2010 г. тази територия е била собственост на местна туристическа база, от които, както посочва център „Досие“,  „се избавили по традиционния начин – с помощта на посещения на прокуратурата“. След това земята става собственост на компании на Юрий Ковалчук, близък приятел на руския президент Владимир Путин. Към територията на туристическата база са присъединили земи на национален резерват, след което е била затворена за любопитни очи – сега я пази Федералната служба за охрана.

Официално площта на резиденцията е около един квадратен километър. „Но като се има предвид, че не можете просто да влезете в околните гори и заливи, получената площ е около четири квадратни километра, което е два пъти по-голямо от Монако“, се казва в доклада на Център „Досие“.

Сега на територията на базата има три имения в модерен стил. Според документите те се наричат „рибарска хижа“, „хамбар“ и „градинска къща“. Има още плаваща баня, пъстървово стопанство, кравеферма за производство на мраморно говеждо месо, две хеликоптерни площадки, кейове за яхти, както и водопад, пред който има лична беседка, баня, ресторант, хеликоптерна площадка и кей. Собственик на този комплекс е бизнесменът Роман Абрамович, сочи разследването на Център „Досие“.

Официалната президентска резиденция в Карелия се е намирала в село Шуйская Чупа на брега на Укшозеро. През 2011 г. администрацията на президента на Руската федерация я продава на открит търг на холдинга Северстал на Алексей Мордашов, посочват още от „Досие“.

Преди три години друг руски дисидент Алексей Навални показа и разказва за помпозната и строго охранявана резиденция на полуостров Идокопас на брега на Черно море, приписвана на Путин. Според авторите на филма имението е построено специално за руския президент. Дворецът е изграден в италиански стил, а имението разполага с подземна хокейна площадка, както и с казино, плувен басейн, театрален салон и т.нар. аква-диско.

Само строителството и реконструкцията на основната сграда се оценява на 100 млрд. рубли. Филмът за палата беше пуснат няколко дни след ареста на Навални в началото на 2021 г. В отговор на задържането му и публикуването на разкритията в много руски градове се проведоха масови протести. След това руските власти започнаха съдебно преследване на сътрудниците на опозиционера, чийто Фонд за борба с корупцията беше обявен и за екстремистка организация и беше забранен в Русия.

Самият Путин отрече имението да е негово и каза, че никога не е бил там. Екип на популярен Ютюб канал дори беше пуснат да снима в имота. Излъчените от канала кадри показаха различна картина от описаната в разследването на Навални. В двореца няма луксозни мебели и подови настилки. Виждаше се единствено, че тече голям ремонт. От екипа на канала в Ютюб не се ангажираха да кажат кой лъже, като заявиха, че са били пуснати да снимат за един час в имението.

Няма преки доказателства, че Путин действително е живял в сградата или я е посещавал, но става ясно, че вътрешното му обкръжение е замесено. Приятелят на президента Аркадий Ротенберг се обяви за собственик на сградата. Според екипа на Навални от документите за собственост не става ясно дали той или негови приближени действително я притежават.

Четете още

Избор на редактора