Макрон мобилизира 7000 след ислямисткото нападение

Френският президент Еманюел Макрон нареди да бъдат мобилизирани 7000 войници за увеличаване на броя на служителите, извършващи патрули за гарантиране на сигурността, съобщиха днес от кабинета му, предаде Ройтерс.

Това се случва  ден след като учител беше намушкан с нож при нападение от ислямист.

Вчера Франция беше поставена в най-висока степен на тревога за терористична заплаха, след като 20-годишен мъж намушка смъртоносно с нож учител и рани тежко други двама души при нападение в училище в град Арас в Северна Франция.

Кабинетът на Макрон заяви, че войниците ще бъдат мобилизирани от понеделник вечерта до второ нареждане като част от текущите мерки, при които има редовни патрули в центровете на големите градове и туристически обекти.

Предупреждението за сигурност идва в момент, когато Франция е домакин на Световната купа по ръгби и се подготвя да се изправи срещу Южна Африка днес вечерта в мача на четвъртфинала.

Франция е била мишена на редица ислямистки атаки като най-тежкото от тях беше едновременното нападение на въоръжени и атентатори самоубийци в  развлекателни заведения и кафенета в Париж през ноември 2015 г.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви вчера, че нападението в Арас е свързано със събитията в Близкия изток, където Израел провежда военна офанзива, за да унищожи „Хамас“ след смъртоносното нахлуване на негови бойци в еврейската държава миналата събота.

Четете още

Избор на редактора