Мисията до Луната пак се провали. Теч в ракетата

Американското космическо управление НАСА отложи за втори път тестовия полет на мисията „Артемис 1“, който трябваше да изпрати капсула да орбитира около Луната.

Вторият опит за изстрелване на свърхмощната ракета, която да извади в космоса капсулата „Орион“, се провали заради ново изтичане на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата, предаде БТА.

Първият опит трябваше да бъде по-рано през седмицата, но той също се  провали по сходна причина. Но тогава течът беше на друго място в 98-метровата ракета.

На два пъти днес техническите екипи на мисията са се опитали да се справят с проблема с надеждата, че излитането ще може да се осъществи, но накрая когато е станало ясно, че течът продължава, изстрелването бе отложено. Засега не  е определена нова дата за нов опит за изстрелване.

Целта на изстрелването на ракетата беше да извади в космоса капсулата без астронавти на борда, а с манекени. При успех на мисията капсулата ще бъде използвана за полети с астронавти.

Като цяло мисията „Артемис 1“ има за цел да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс.

НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

Четете още

Избор на редактора