МОН няма пощада: Повече часове в 5-7 клас

Броени дни преди началото на учебната година служебният образователен министър Сашо Пенов потвърди решение на предшественика си Николай Денков и увеличи учебните часове за учениците от 5 до 7 клас. Наредбата е обнародвана днес в „Държавен вестник“ без диалог с директори и синдикати, като промяната се прави по искане на РЗИ. Това означава, че в последните дни директорите трябва да организират конкурси за учители по математика и български, за да допълнят хорариума.

Поправките предвиждат увеличаване с половин час седмично на часовете по български и литература в 5 и 6 клас, по математика – в 5, 6, и 7 клас, и по география – в 5 клас.

Така седмичното натоварване за петокласниците нараства с 1.5 часа (51 часа повече годишно), на шестокласниците – с 1 час (36 часа повече на година), а на седмокласниците – с 0.5 час (18 часа повече на година). Продължителността на часовете пък се намалява от 45 на 40 минути, но това на практика ще засегне малка част от учениците, тъй като повечето и без това са на 40-минутни часове.

Директорите не одобряваха въпросната промяна – според тях тя ще доведе до всекидневна 7-часова натовареност на учениците от 5-7 клас, което „не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели“. Единствено лидерът на СБУ Янка Такева заяви, че учениците имали нужда от повече часове за упражнения. При толкова дълъг учебен ден децата от прогимназията ще завършват деня в 19,10 часа, ако учат втора смяна, освен това не е подходящо въвеждането на повече часове, без да има направена съпътстваща редакция на учебното съдържание, аргументираха се директорите.

Четете още

Избор на редактора