Москва понася огромни загуби, но продължава да налита към Лисичанск

Нов доклад на британското разузнаване показва, че руската войска понася огромни загуби в боевете за Донецка област. По оценки на британците особено тежко са пострадали мобилизираните бойци от самопровъзгласилата се ДНР – според последните разузнавателни данни те са загубили 55% от личния си състав, което е катастрофално за тях.

Данните могат да бъдат съотнесени и към загубите в руската армия, макар че Кремъл се опитва пази своите и хвърля напред предимно ДНР-овци, смятат шпионите на Нейно величество. Русия се готви да прати на фронта още части от изчерпващия се резерв в окупирания източен Донбас.

За последните 4 дни армията на агресора е успяла трудно да се придвижи с 5 километра напред към Лисичанск – последния голям град в Луганска област е под контрола на Въоръжените сили на Украйна, съобщи БиБиСи. Няколко подразделения на защитниците са отстъпили, за да избегнат обкръжение. Успехите на окупатора се дължат най-вече скорошните попълнения от жива сила, както и на силната концентрация на ракетен огън откъм руска страна.

Западното оръжие за Украйна все още не е пристигнало на фронта и в момента артилерийския превес на кремълските войски е около 15 към 1. Въпреки това в Северодонецк украинските сили удържат отбраната на завода „Азот“ и водят тежки улични битки.

Анализаторът Николай Белесков смята, че дори да превземе целия град Северодонецк, руската войска ще постигне политически, но не и стратегически успех. Т.е. в Москва ще го отчетат като голяма победа, която обаче не им върши особена работа на фронта, защото нямат достатъчно сили за развитие на атаката.

„Държим се упорито в Северодонецк, защото докато атакуват „Азот“, където са се укрепили нашите, руснаците ще хвърлят там всичко боеспособно, ще докарват и от други фронтове, и по този начин ще се изтощават много повече от нас“, обяснява той пред агенция УНИАН.

„В момента имаме една слаба страна – липсата на тежко оръжие. За съжаление то се забави, но е на път и ще дойде до края на юни или началото на юли“, пояснява и украинският военен експерт Олег Жданов.

Четете още

Избор на редактора