Мъка. Оставаме без победа и след мача с Иран

Българският национален отбор по футбол допусна загуба с 0:1 от Иран в приятелска среща, играна на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Единственото попадение в двубоя отбеляза Мохамад Мохеби, който бе точен в 13-ата минута. Така селекцията на Младен Кърстаич остава без победа в пет срещи през 2023 година.

Двубоят бе проверка за българския национален отбор преди сблъсъка срещу Черна гора в квалификациите за Европейското първенство през 2024 година и беше първи домакински мач за България в Пловдив от малко повече от 40 години насам. За последно през 1983-а година представителният ни тим посреща СССР в града под тепетата в олимпийска квалификация, завършила при равенство 2:2.

Преди първия съдийски сигнал на стадион „Христо Ботев“ българският отбор излезе със специални фланелки в подкрепа на Петър Хубчев, който се бори с коварно заболяване.

Иран започна по-активно срещата и в 5-ата минута организира първа по-опасна атака, при която Мохамад Мохеби навлезе отляво в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но не намери целта. Малко след това капитанът на гостите Ехсан Хайсафи стреля точно от пряк свободен удар, но право в ръцете на Димитър Митов.

В 13-ата минута Иран откри резултата. Илия Груев сбърка при опита си да върне към вратаря и Саман Годос центрира към Мохамад Мохеби, който на празна врата реализира с глава за 1:0.

Десет минути след това селекционерът на гостите Амир Галеноуи трябваше да извърши принудителна смяна на вратарския пост, където Алиреза Бейранванд отстъпи мястото си на Паям Ниазманд.

След 30 минути игра България стигна до първия си точен удар. Кирил Десподов стреля от фаул, но не затрудни Ниазманд.

В 39-ата минута Иран можеше да удвои аванса си след колективна грешка в отбраната на „лъвовете“, но завършващия пас към Мохамад Мохеби не беше прецизен. Така почивката дойде при гол аванс в полза на гостите.

Пет минути след подновяването на играта през втората част голмайсторът на Иран Мохеби имаше възможност да отбележи второ попадение, но шутира встрани от вратата, останал сам отляво в наказателното поле на българския тим.

В 61-ата минута възпитаниците на пропуснаха още една отлична възможност. След центриране от корнер топката бе свалена с глава към Саеид Езотолахи, който от границата на вратарското поле стреля над напречната греда.

България отговори с точен удар от дистанция на резервата Георги Русев четири минути след това, който обаче на затрудни Паям Ниазманд.

До края на срещата българският отбор потърси изравняването и имаше няколко възможности да стигне до него. В 85-ата минута Кирил Десподов стреля неточно от пряк свободен удар. В следващата атака опасен шут на Спас Делев бе блокиран, а малко след това Илиан Илиев не намери целта със силен удар от над 20 метра. Така Иран се поздрави с крайния успех.

В неделя (10 септември) селекцията на Младен Кърстаич се изправя срещу тима Черна гора в петия си мач от група G на евроквалификациите. Срещата е от 19:00 часа в Подгорица. До момента България няма успех в квалификационната си група и след 2 равенства и 2 поражения заема последната пета позиция в класирането с 2 точки, колкото има и четвъртият Литва. Черна гора е на третото място с 5 точки в актива си.

Четете още

Избор на редактора