Награди за двамата ученици, които предотвратиха жп катастрофа

„БДЖ – Пътнически превози“ и Гимназията по железопътен транспорт в Горна Оряховица отличиха с предметни награди и парични премии двамата ученици, които предотвратиха железопътна катастрофа с бързия влак Варна – София на 16 март на гара Дралфа, съобщи БНР.

Деветокласниците от гимназията по жп транспорт „Никола Вапцаров“ в Горна Оряховица Никълъс Михайлов и Йордан Киров всеки ден пътуват с бързия влак от Шумен и Търговище за училище. Във влака са били и миналия четвъртък сутринта, когато се случва инцидентът на гара Дралфа. Тогава последният вагон, в който са били и те, попада едновременно на две линии, вероятно от грешка в действията на ръководителя на движението на гарата.

Двете момчета разказаха:

„Чухме странен шум от вагона, като не премина стрелката, и рязко скочихме да видим през прозореца какво се случва навън. Тогава усетихме, че се движим по двата железни пътя“, разказа Йордан.

„Видях вагонът как се движи и нямаше време за размисли и за съвети. Просто се пресегнах и рязко дръпнах внезапната спирачка, и спряхме“, допълни Никълъс.

С действията си момчетата предотвратяват тежка влакова катастрофа.

„Щяхме или да се врежем в стълба, който беше на метър от вагона, когато спряхме, или щяхме да се обърнем жестоко“, разказа Никълъс.

Никълъс и Йордан са проявили доблест, коментира директорът на гимназията по жп транспорт Иван Чолаков.

„Просто момчетата са се намирали в подходящ момент на подходящото място и са отреагирали както трябва и са предотвратили това, което можеше да се случи.“

Освен от училището, двете момчета бяха отличени и от БДЖ

Четете още

Избор на редактора