Над 20 000 компании избягват санкциите за търговия с Русия

Има над 20 000 компании, които участват в избягване на санкциите и доставки на материали в Русия и от Русия. Това коментира министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг пред журналисти в Министерски съвет след края на срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Министър Василев добави, че на срещата е обсъдено как това да бъде пресечено. Основният проблем е, че навсякъде в Европа тези компании работят с изрядни митнически документи. „Това е двадесетият пакет от санкции, който се подготвя – как да се затворят тези дупки“, каза Василев. Той поясни, че голяма част от сухопътния транзит преминава през България, Турция и след това продължава към други страни. Целта е всичко да бъде обследвано много по-обстойно. Според Василев това става, когато на оперативно ниво се направи много по-дълбока интеграция между Европейската комисия и Агенция „Митници“. Освен това трябва да се разберат моделите на поведение, а не само конкретни сделки или транзити. Василев счита, че трябва да се намери начин да се „затворят целите модели на поведение“. Това може да стане с подзаконови актове или конкретни процедури най-вече на Агенция „Митници“, но и не само.

„Имаме опит с Великобритания с такъв вид стоки. В момента искаме да надградим този опит и да започнем с Комисията много по-активно да идентифицираме рисковете, моделите на поведение и съответно да спрем този транзит, който минава не само през България, но и през доста други държави“, заяви Асен Василев.

Министър-председателят акад. Николай Денков уточни, че като пример на такъв тип стоки могат да бъдат електронни компоненти, които да бъдат използвани в различни военни приложения.

Четете още

Избор на редактора