Над 300 000 българи заразени с хепатит

Предполага се, че има 226 хиляди българи, заразени с хепатит В, и 87 хиляди – с хепатит С. Това каза пред журналисти проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

Вирусните хепатити са тихите убийци, отбеляза той. Хепатит В се предава по кръвен път или чрез телесни течности, което го прави особено опасен, припомни лекарят. Срещу този вирус има ваксина, като в страната ни тя се прилага от години още при новородените. След инфектиране с хепатит В само 5-10 на сто от случаите стават хронични.

Хепатит С е различен от В вируса, тъй като заболяването няма оплаквания и забележими симптоми, посочи още лекарят. По думите му е възможно пациентът да установи, че е заразен 30 години след заразяването си. Обикновено в такива случаи болният вече е развил чернодробна цироза или рак на черния дроб. Няма ваксина срещу този вирус, защото е изключително изменчив, допълни той. Проф. Антонов припомни, че има дефинитивно лечение – с таблетки, което в над 95 на сто от случаите е успешно. Обикновено хепатит С преминава в хронично състояние. Заразата се предава основно по кръвен път – татуировки, пиърсинг, стоматологични интервенции, рядко по сексуален път.

Изследванията за наличие на двата вирусни хепатита са безплатни, като пациентите трябва да се консултират с личните си лекари. С нормативни промени вече стана възможно на всеки пет години хората между 40 и 60-годишна възраст да направят изследвания. За хората под 40-годишна възраст на всеки пет години се извършват изследвания на чернодробните ензими, посочи д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Безплатни изследвания за хепатит С се полагат на всяка бременна, независимо от нейната възраст.

Изостава диагностицирането и лечението на пациентите, заразени с хепатит, каза д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България. Близо 70 милиона са заразените в световен мащаб с хепатит С и 240 милиона – с хепатит В, допълни той. От държавите, които членуват в СЗО, 36 имат план за борба с хепатита, каза още д-р Сила.

Да се облекчат изискванията за лечение на пациентите с вирусни хепатити, призоваха от пациентските организации.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 – 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са намаляване на заболяемостта с 45 процента и смъртността с 30 процента от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95 процента обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на по-високи нива за диагностика и лечение на хепатит В и С.

За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Четете още

Избор на редактора