Най-богатият китаец се премести да живее в Япония

Китайският милиардер и основател на гиганта в електронната търговия Alibaba Джак Ма се е преместил със семейството си в Токио. Това стана ясно, след като Ма изчезна от публичното пространство покрай репресиите на Китай срещу технологичния сектор, съобщават агенция „Франс прес“ и „Файненшъл таймс“.

Джак Ма, който до технологичната криза беше най-богатият човек в Китай, рядко се появява публично, откакто открито разкритикува отношението на китайските регулатори към технологичните компании на среща на върха в Шанхай преди две години.

След това той започна да поддържа нисък профил, като единствената му по-ярка поява беше 48-секундно видео от миналата година, в което похвали китайските власти, а редица анализатори коментираха, че е изглеждал като в „клип със заложници“.

Според сегашните информации милиардерът е прекарал голяма част от последните шест месеца със семейството си в Токио и други части на Япония, а също е посетил САЩ и Израел.

„Файненшъл таймс“ твърди, че Ма посещава няколко частни клуба в Токио, станал е фен на горещите извори и периодично кара ски. Според изданието също така той е станал „ентусиазиран колекционер“ на японско модерно изкуство, а в работен план проучва разширяването на бизнес интересите си отвъд електронната търговия, която е основно занимание на неговите компании.

Изданието посочва още, че откакто китайските регулатори започнаха действията си срещу големите технологични компании в страната, богатството на Ма е намаляло над два пъти – от 50 млрд. долара на около 21,7 млрд. долара.

Пекин също така нареди на Alibaba да продаде някои от медийните си активи, включително популярното издание South China Morning Post, базирано в Хонконг, докато правителството предприема мерки срещу нарастващото обществено влияние, държано от разрастващи се технологични конгломерати в страната като Alibaba и Tencent.

Ма Юн, както е истинското име на Джак Ма, е роден през 1964 г. Той основава Alibaba в края на 90-те години, като първоначално компанията не генерира приходи, но след като получава големи инвестиции, започва да се развива бързо.

Четете още

Избор на редактора