Най-възрастната японка почина на 116

Най-възрастната жена в Япония, преживяла две световни войни, си отиде на 116 години, предаде АФП, позовавайки се на властите в града, където е починала столетницата.

Родена на 25 април 1907 г., Фуса Тацуми е отгледала три деца със съпруга си земеделец близо до Осака, съобщи местният телевизионен канал MBS, който излъчи кадри, показващи дълголетната жена в инвалидната й количка по време на последния й рожден ден през април.

„Тацуми почина на 116 години“, потвърди за АФП общински съветник от град Кашивара,  префектура Осака.

„Спомням си, че Фуса Тацуми беше в добра форма“, написа на свой ред губернаторът на Осака Хирофуми Йошимура в социалната мрежа Екс (известна преди като Туитър), визирайки присъствието си на празник, организиран през септември миналата година в чест на дълголетието на дамата.

Според роднините на Тацуми тя е водила нормален начин на живот, а тайната на дълголетието е било правилното хранене.

Япония е втората най-възрастна страна в света след Монако с повече от 47 000 столетници.

Фуса Тацуми стана най-възрастната жена на архипелага след смъртта на Кане Танака на 119-годишна възраст миналата година. През април 2022 г. Танака беше призната от Световните рекорди на Гинес за най-възрастния човек в света.

Понастоящем тази „титла“ принадлежи на родената в САЩ испанка Мария Браняс Морера, която на 4 март 2024 г. ще навърши 117 години.

По данни на Центъра за геронтологични изследвания в Лос Анджелис Тацуми е била на второ място в списъка на живите дълголетници на планетата. На първо място е Морера, която е родена месец и половина преди японката.

Четете още

Избор на редактора