Издирван от 30 г. мафиотски бос е арестуван в Палермо

Най-издирваният мафиотски бос в Италия Матео Месина Денаро беше арестуван в Сицилия след 30 години укриване, съобщи BBC.

Съобщава се, че Месина Денаро е бил задържан в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо.

Италианските медии съобщават, че той е бил на лечение, когато е бил арестуван и отведен на тайно място от карабинерите. Твърди се, че в ареста са участвали над 100 членове на въоръжените сили.

Месина Денаро беше съден и осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства.

Те включват убийството през 1992 г. на прокурорите срещу мафията Джовани Фалконе и Паоло Борселино, смъртоносните бомбени атаки през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим и отвличането, изтезанията и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал държавен свидетел.

Мафиотският бос също така ръководеше рекета, незаконното изхвърляне на отпадъци, прането на пари и трафика на наркотици за могъщия организиран престъпен синдикат Коза Ностра. Съобщава се, че той е бил протеже на Тото Риина, главата на клана Корлеоне, който беше арестуван през 1993 г. след 23 години бягство.

Въпреки че Месина Денаро беше беглец от 1993 г., се смяташе, че той все още е издавал заповеди на своите подчинени от различни тайни места.

„Това е голяма победа за държавата“, каза премиерът на Италия Джорджия Мелони.

Четете още

Избор на редактора