Населението на Китай намаля за първи път от 1961 г.

Населението на Китай е намаляло за първи път от повече от шест десетилетия, предаде „Ройтерс“, цитирайки официални данни, съобщи БТА.

Това става въпреки усилията от последните години да се обърнат демографските тенденции, на които силно негативно повлия някогашната политика да се разрешава само по едно дете.

Китайската Национална статистическа служба съобщи днес, че страната е имала 1.411 млрд. жители в края на миналата година срещу 1.412 млрд. година по-рано.

Това е спад с 850 хил. души – родени са 9.56 млн., починали са 10.41 млн.

На базата на същата статистика Би Би Си отбелязва, че раждаемостта през 2022 г. е била рекордно ниска – 6.77 раждания на 1000 жени.

Освен това за първа година от десетилетия смъртността надвишава раждаемостта: отбелязани са рекордните от 1976 г. насам 7.37 смъртни случая на 1000 души при 7.18 предходната година.

За последен път смъртността надвишава раждаемостта през 60-те години по време на т.нар. Голям скок напред, обявен от Мао Дзъдун – кампания за превръщане на Китай от земеделско в комунистическо общество.

Китай отмени политиката да се разрешава само по едно дете на семейство преди седем години, след като предходното преброяване бе показало, че прирастът на населението се забавя. Следващото преброяване, през 2021 г., потвърди, че забавянето е рекордно.

Мярката бе въведена през 1979 г. с цел той да се ограничи. Засега няма индикации, че отмяната ѝ и мерките за насърчаване на раждаемостта помагат, за да се обърне тенденцията, наблюдавана и в други развити икономики в Азия – Япония, Тайван, Южна Корея.

Населението на Китай е намаляло за първи път от 1961 г. „Ройтерс“ определя това обръщане на тенденцията като исторически повратен момент, който се очаква да бележи началото на дълъг период на спад.

Според прогнози Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света.

Президентът Си Цзинпин обяви повишаването на раждаемостта за „приоритет“ на конгреса миналата година. Задачата е трудна, защото премахнатите едва през миналото десетилетие ограничения не бяха единствената причина много семейства в Китай да не предпочитат второ и трето дете. Проблем са например разходите за отглеждане на деца, особено за образованието им.

Растежът на китайската икономика се е забавил миналата година до 3 процента – едно от най-ниските равнища през последните четири десетилетия, съобщи още Националната статистическа служба, цитирана от „Франс прес“.

Четете още

Избор на редактора