Националите във втора урна на група С за Лигата на Нациите

Българският национален отбор по футбол ще бъде във втора урна на Лига С на новото издание на турнира Лига на Нациите на УЕФА, обяви европейската централа. България завърши на 2-а позиция в предходното издание, когато при вече бившия селекционер Младен Кърстаич тимът завърши с победи над Гибралтар и над Република Северна Македония като гост. Именно тези резултати поставят лъвовете във втората урна, а не в третата.

Жребият за следващото издание ще се тегли на 8-и февруари, а в Лига С 16-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи по четири отбора. Новото тази година е, че не само първите отбори ще се изкачват в Лига В. шанс ще има и за заелите 2-ите места, които ще играят плейоф на разменено гостуване с предпоследен тим от съответната група на Лига В.

Единствената неяснота в Лига С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата тима ще се срещнат в директен мач през март, който ще определи кой остава в третото ниво на турнира и кой слиза в четвъртото. Това се налага заради поредното изваждане на руския национален отбор от международния футбол в следствие на войната, която тази страна води срещу Украйна.

Самият жребий ще бъде изтеглен на 8-и февруари в Париж по време на редовния конгрес на УЕФА. Конгресът и жребият бяха насрочени първоначално за Мадрид, но след скандала с бившия президент на Испанската федерация по футбол (РФЕФ) централата реши да го премести във френската столица.

Разпределението в урните означава, че България няма как да се падне в една група с отборите на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е уточнила календара, но със сигурност мачовете ще започнат в първата седмица на септември. При жребия в Лига С ще бъде взета и една специфика от политически характер – отборите на Армения и Азербайджан няма как да бъдат изтеглени в една група.

Разпределение на урните за Лига на Нациите в Лига С:
Първа урна: Румъния, Швейцария, Армения, Люксембург
Втора урна: Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови
Трета урна: Република Северна Македония, Северна Ирландия, Кипър
Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия

Разпределение на урни в другите дивизии

Лига А:

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия
Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария
Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция
Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В:

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс
Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия
Трета урна: Словения, Република Ирландия, Албания, Черна гора
Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

В Лига D са включени останалите шест страни, които са на последните места в ранглистата на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в две групи по три отбора и победителите в тях ще се изкачат в по-горната дивизия. Това са съставите на Молдова, Малта, загубилият от баража Гибралтар – Литва, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.

Четете още

Избор на редактора