На пазар в Загреб от днес – и с евро, и с куна

На пазар в Загреб, на кафе в Дубровник, на фризьор в Сплит – сметките за стоките и услугите в Хърватия все още се плащат в куни, но цените от днес задължително трябва да са ясно указани и в местната валута, и в единната европейска валута.

Така ще бъде до края на декември 2023 година, като целта на мярката е да бъдат по-добре защитени потребителите, съобщи БТА.

Обменът на валутата става при фиксиран курс от 1 евро за 7,53450 хърватски куни, установен от регламент на ЕС.

През юли евросъюзът приключи процедурите и даде окончателното си одобрение Хърватия да стане 20-ият пълноправен член на европейския валутен съюз от първи януари догодина.

Две години по-рано, заедно с България, страната стана част от Европейския валутен механизъм (ERMII), т.нар. чакалня на еврозоната.

Към днешна дата вече цените в Хърватия трябва да бъдат ясно указани в евро и куни, лесно да се четат и разбират, да бъдат изразени така, че да не се подвеждат потребителите.

Заплатите за август, изплащани след пети септември, също ще трябва да бъдат указани в двете валути, както и пенсиите.

Освен това търговците ще трябва да посочват цените за единица мярка в евро и куни, тъй като най-често става дума за неща от първа необходимост, например храна, прах за пране, козметични продукти за лицето и тялото и т.н.

Ако например си купувате 300 грама сирене, цената трябва да бъде посочена в евро и куни и за тези 300 грама, и за килограм.

В търговските вериги двойното указваните цени се появи по-рано.

Според проучване, публикувано от хърватските медии в края на май, 29,9% от анкетираните са на мнение, че Хърватия не е готова за въвеждането на еврото от първи януари, докато 45,5 % са на обратното мнение, а 24,7 на сто не са съгласни нито с едното, нито с другата позиция.

Освен това според 86,2% от запитаните приемането на еврото ще бъде използвано за вдигане на цените.

От първи януари 2023 г., деня на въвеждането на еврото, започва да тече 14-дневен период на едновременно ползване на двете валути. От същия ден банковите депозити и кредити в куни ще бъдат конвертирани в евро.

Хърватите ще могат за заменят куните си в брой с евро през цялата 2023 година, а за монети до три години от въвеждането на еврото.

Четете още

Избор на редактора