Незаконни трансплантации на японци, замесена е и България

Мащабно разследване за международна схема за незаконни трансплантации в редица държави се провежда в Япония. В основата на това разследване е местното издание „Йомиури Шинбун“.

В свой материал, цитиран от БНР, японският вестник разказва за трансплантации на бъбреци, които били направени на двама японски граждани в болница в България. Операциите били уредени от турски гражданин през април 2021 г. Посочва се, че интервенциите преминали успешно. Но малко след това турчинът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната между 2019  и 2021 г.

Японското разследване работи по основната версия, че неправителствена организация с идеална цел е сътрудничила със споменатия координатор – гражданин на Турция, представящ се за лекар, който през 2017 г. е бил арестуван от властите в Украйна по подозрение за участие в трафик на органи. Срещу него там все още не е приключило делото.

Известно е, че турският посредник е получавал средства, включително „такса за донора“ от около 15 000 долара, като няма доказателства, че цялата сума е достигала до реалния дарител – Асоциацията за подкрепа на пациенти с нелечими заболявания (б.р. „Набо канджа шиен но кай“), базирана в Токио. Общата сума достигала 80 000 долара.

Четете още

Избор на редактора