Нидерландия лицензира плантациите от канабис

Нидерландия ще направи първи опит за лицензиране на производителите на канабис, снабдяващи кафенетата, известни като „кофи шопс“, в които употребата на наркотика е позволена от закона, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

По този начин нидерландските власти ще се опитат да се справят с противоречието, при което продажбата на марихуана е легална, но самото производството – не. Това подхранва незаконния пазар, доминиран от престъпни организации.

Местните власти се надяват, че легализирането на производството на канабис ще затвори този черен пазар.

Опитът ще се проведе в Тилбург и Бреда, съседни градове в южната част на Нидерландия, а след това и в други населени места.

„Много е важно да предприемем следващата стъпка в нашата политика по отношение на канабиса“, заяви кметът на Бреда Пол Депла.

Опитите в Бреда и Тилбург са част от това, което нидерландското правителство нарече „начална фаза“ на новата политика по отношение на канабиса, която ще доведе до легализиране на производството на марихуана в цялата страна.

Забраната за производство на канабис също така означава, че не ясно как се произвежда самият наркотик, което поражда опасения за общественото здраве, заяви Депла.

„Смятам, че опитите са нещо много добро. Работим върху този експеримент повече от 10 години“, заяви Рик Бранд, собственик на едно от кафенетата в Бреда, и добави, че съжалява, че страната му, известна като лидер в либералните политики, е закъсала, когато се стигнало до легализиране на производството на канабис.

„Крайно време е канабисът да стане 100 процента легален в Нидерландия“, добави той. Бранд заяви, че за клиента това ще означава, че крайният продукт ще бъде по-чист и следователно по-добър за здравето, ще има повече разновидности и ще бъде по-евтин.

Кметът на Бреда Допла заяви, че процесът по легализиране на производството може да донесе и икономически ползи, но подчерта, че най-важно е затварянето на незаконния пазар и прозрачността по отношение на здравето.

Четете още

Избор на редактора