Нова идиотия: екоактивисти заляха с боя картина на Моне

Две жени са били задържани в Стокхолм, след като са залели с боя картина на френския художник Клод Моне, а след това са се залепили за рамката. Това съобщи в сряда пресслужбата на Националния музей на Швеция, цитирана от Асошиейтед прес.

Картината „Градината на художника в Живерни“ е била изложена в рамките на изложба в музея. Говорителката Хана Тотмар обясни, че произведението на изкуството е било защитено от стъкло и в момента се изследва от реставраторите на музея, за да се види дали има някакви щети.

Изложбата, озаглавена „Градината“, беше затворена, но се очакваше да бъде отворена отново за посетители в четвъртък. „Естествено се дистанцираме от действия, при които съществува риск изкуството или културното наследство да бъдат повредени … независимо от целта“, каза Пер Хедстрьом, изпълняващ длъжността директор на музея.

Преди да бъдат задържани, активистите са намазали картината с червена боя, сочи видеозапис на инцидента от сряда.

„Ситуацията е спешна. Като медицинска сестра отказвам да съм просто свидетел. Пандемията е нищо в сравнение с климатичния колапс. Става въпрос за живот или смърт“, крещи една от жените, идентифицирана в прессъобщение като Ема Йохана Фрицдотер.

„Хората няма да умрат само от топлинен удар. Ще се разпространят нови болести, а ние дори не можем да си представим мащабите на това“, извика тя.

Хелен Валгрен, говорителка на активистката група „Рестор уетлендс“, съобщи, че целта на акцията в музея е да се окаже натиск върху шведското правителство да намали емисиите на парникови газове.

„Трябва да направим всичко възможно, за да привлечем вниманието към тази климатична катастрофа и нашите искания за възстановяване на влажните зони, които съхраняват големи количества въглерод“, каза Валгрен.

„Градината на художника в Живерни“, нарисувана от Моне през 1900 г., е поредният експонат в музей, който се превръща в мишена на активистите за климата, за да привлекат вниманието към глобалното затопляне.

През октомври британската група „Просто спрете петрола“ хвърли доматена супа върху „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Активисти на същата група се залепиха и за рамката на ранно копие на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон и за „Сенокос“ на Джон Констабъл в Националната галерия.

Четете още

Избор на редактора