Общината прекрати шествието на „Безсмъртния полк“

Провеждането на шествието „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

Общината не съгласува провеждането му, като въпреки този отказ организаторите и участниците се събраха на сборния пункт на пл. „Св. Александър Невски“ с намерение да осъществят планираното от тях мероприятие.

Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия шествието да не се проведе.

То е по повод 9 май, в който Русия чества победата над хитлеристка Германия във Втората световна война. Инициативата „Безсмъртният полк“ възниква като гражданско движение, при което се почита паметта на роднини, загинали във войната, носейки портретите им.

„Участниците в шествието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна“, посочват от Столична община.

Шествието тръгна от площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ към Паметника на Съветската армия. Участниците обаче минаха по бул. „Цар Освободител“ и се движиха наравно с колите.

Участниците в шествието „Безсмъртен полк“ бяха посрещнати на Паметника на Съветската армия от демонстрация на националистки формации. Стигна се до размяна на обидни квалификации. Полицаи в жива верига са разделили двете групи.

Пред паметника дойде и руският посланик Елеонора Митрофанова. В поздрава по повод днешния ден, разпространен от посолството на Русия в България, е посочено, че „в страните, някога намирали се под игото на фашистка Германия – в Украйна,

прибалтийските държави, в Полша и Чехия – се внедряват същите нацистки практики“. Добавено е, че ръководството на Русия нямало да допусне възраждането на „кафявата чума“.

Четете още

Избор на редактора