Откриват паметник на Страхил войвода във Ветрен

Паметник на легендарния Страхил войвода ще бъде открит тази вечер във Ветрен. Фигурата на героя от освободителни борби е дело на скулпторът проф. Стефан Лютаков, съобщи БНР.

Скулптурата е монтирана на ъгъла на парка „Св. Кирик“, а предложението известният войвода да бъде увековечен за бъдните поколения е на сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен“.

„Идеята е от 2014 година от покойния вече Васил Байлов. Радвам се, че с помощта на много даритери най-после успяхме да осъществиме така желаното ни откриване на паметника. Запомняща е днешната дата. Дата паметна за едно такова събитие за Ветрен. Това е бронзова статуя, която е над 2,2 м. Отдолу фундамента е около 90 см  и е облепен целият с мрамор. Получи се уникално изпълнение. Благодарим на изпълнителя професор Стефан Лютаков. Очаквам на днешния ден доста гости от цялата област“, заяви кметът Радослав Лютаков.

Националният герой Страхил войвода е роден в село Еникьой (днешното Ветрен), Пазарджишко, около 1650 г. Той действал в района на Пазарджик и Пловдивско.

През 1689 г. в Пазарджишко избухва въстание, а на следващата година и в Кюстендилско, в което Страхил войвода, с ранг на генерал, даден му от австрийците, участва съвместно с тях и 4 000 маджари и хайдути в нападенията срещу Кюстендил на 20 март 1690 г. Участва в защитата на Ниш. След сраженията се изтегля към Странджа, където в 1711 г. загива.

Четете още

Избор на редактора