Палестинският премиер Щайе подаде оставка

Министър-председателят на Палестинската автономна власт Мохамад Щайе заяви днес, че той и правителството му са подали оставка в името на постигането на широк консенсус сред палестинците за политическото устройство на палестинските територии след края на войната между Израел и радикалното движение „Хамас“, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Щайе е връчил оставката на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

„Връчих молба за оставка на правителството на президента Абас във вторник“, каза палестинският премиер, цитиран от телевизионния канал „Ал Кахира ал Ихбария“. Той добави, че смята за неприемливи „опитите да се превърне палестинското правителство в административен инструмент“.

По думите му по време на управлението си неговото правителство е успяло „да постигне баланс между потребностите на гражданите и защитата на правата на палестинския народ“, посочва ТАСС.

Оставката на Щайе идва в момент, когато върху Абас се упражнява натиск да преустрои палестинската власт, като същевременно се разрастват международните усилия за спиране на войната в ивицата Газа и създаване на политическа структура за управление на анклава, отбелязва Ройтерс.

Според АП Абас към момента все още не е решил дали да приеме оставката на Щайе и неговото правителство, но тя е знак, че подкрепяните от Запада палестински ръководители искат да ускорят промените в Палестинската автономна власт. Идеята на САЩ е преустроена Палестинска автономия да управлява в Газа, но все още съществуват редица пречки за осъществяването ѝ, посочва агенцията.

Палестинската автономна власт контролира част от територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, а ислямисткото движение „Хамас“, което воюва с Израел от 7 октомври миналата година, управляваше ивицата Газа преди избухването на конфликта, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора