Подозират шестима за убийството на Къро

Шестима души са заподозрени като участници в убийството на българина Красимир Каменов-Къро в Южна Африка, съобщи Медиапул, позовавайки се на местното издание DailyMaverick.

Покушението бе извършено в южноафриканската столица Кейп Таун миналата пролет. Преди дни тамошната полиция разпространи снимки на двама от предполагаемите участници в убийството с молба за повече информация за тях.

Двамата издирвани може да разполагат с ценна информация за престъплението, заявяват от полицията. Каменов бе убит заедно със съпругата си и още двама души – домашна помощница и бодиград. И четирите жертви са с българско гражданско.

Убийството на Къро бе извършено малко след като името му отново влезе в обществен оборот благодарение на бившия главен прокурор Иван Гешев. В средата на март миналата година прокуратурата обяви, че е разкрит заговор за свалянето на Гешев. В него бяха намесени Каменов, Дилиян Георгиев, арестуван в миналото по обвинение за изнудване на Делян Пеевски, журналистът от Bird Димитър Стоянов и др.

На зрелищна пресконференция прокуратурата пусна записи, в които се споменаваха „Цецо от Белград“, „Бобока“, „Кирчо и Кокорчо“. Това даде основание на Гешев да твърди, че в „заговора“ има и политическа връзка. След това бе образувано дело за търговия с влияние, което потъна. В началото на май 2023 г. до колата на Гешев избухна взрив. Бившият главен прокурор твърди, че някой е опитал да го убие. През юни Висшият съдебен съвет уволни Гешев след като ГЕРБ и ДПС дадоха знак, че не искат той да остане на поста.

Каменов бе застрелян на 25 май миналата година. Миналия петък говорителят на южноафриканската полиция Анелисиве Манияна заяви, че според информацията, с която разполагат, от къщата на Каменов са избягали шестима души. Четирима са се оттеглили със син „Хюндай“, а останалите двама – с бял „Фолскваген“ Голф. Малко по-късно последните двама са заснети от охранителна камера край път. Именно техните снимки бяха разпространени от разследващите.

На кадрите се вижда, че колата е спряла встрани от пътя. Единият от мъжете е облечен с червено долнище и черно горнище. Другият е със сини дънки и черна горна дреха. Не става ясно накъде са се насочили след това. От кадрите се разбира, че те са засечени малко след 10 ч. сутринта на 25 май 2023 г.

В момента на убийството Каменов се водеше издирван с червена бюлетина от Интерпол. У нас той бе заподозрян като подбудител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, застрелян в София през 2022 г. Това обвинение се появи след разкриването на „заговора“ за сваляне на Гешев.

Четете още

Избор на редактора