Полуфиналните мачове в Катар – сметки и история

„Ставаме свидетели на историческо световно първенство“, коментира преди дни в ефира на испанската национална телевизия легендарният вратар Икер Касияс, спечелил титлата с националния си тим през 2010 г.

Първенството в Катар предложи няколко големи изненади и се развива далеч от първоначалните очаквания, като турнирът е в своята решаваща фаза. Предстоят полуфиналите Аржентина – Хърватия и Франция – Мароко, след което двата мача за разпределяне на медалите.

Дотук обаче е сигурно, че каквото и да се случи ще има историческо постижение, независимо от развоите на двата полуфинала.

Погледите на милиони фенове са приковани в евентуален мач между Аржентина и Франция, който би доближил Лионел Меси до мечтата му най-накрая да стане световен шампион.

В същото време Франция може да стане едва третият отбор, защитил успешно титлата си след Италия (1934 и 1938 г.) и Бразилия (1958 и 1962 г.).

Не на последно място Килиан Мбапе би засилил паралелите между себе си и Пеле с две световни титли преди да е навършил 24 години.

Още по-любопитно е, че такъв евентуален сблъсък може да противопостави два тима, които по два пъти са били шампиони – аржентинците през 1978 и 1986 г., а Франция – 1998 и 2018 г.

За мнозина подобен мач би бил още по-интересен и заради другата сюжетна линия – звездите на ПСЖ Меси и Мбапе един срещу друг в страната, от която са собствениците на френския шампион.

Подобен финал между Аржентина и Франция е най-вероятният според Gracenote. Компанията оценява с 37.5 % шансовете двата тима да играят един срещу друг на 18 декември в Доха. За да стигнат до него обаче двата отбора ще трябва да се справят с корави съперници.

За голяма изненада според Gracenote вторият най-вероятен финал е между Аржентина и приятната изненада от Мароко. Тимът вече елиминира два големи фаворита Испания и Португалия, за да стане първият отбор от Африка, класирал се на полуфинал. Шансовете мароканците да играят с аржентина в спор за титлата се оценяват с 28.1%.

Все още обаче съществува вероятността финалистите от 2018 г. да се изправят отново един срещу друг. Преди четири години Франция победи Хърватия с 4:2 в Москва в паметен финал. Тогава хърватите влязоха в историята като първият тим от Балканския полуостров, класирал се на финал.

В историята на световните първенства само един път два тима се срещат в последователни финали – това са Аржентина и Германия през 1986 и 1990 г. Южноамериканците печелят през 1986 г. през близо 115 хиляди души в Мексико сити в истинско зрелище с 3:2.

Четири години по-късно Германия се реваншира в Рим след успех с 1:0 от дузпа.

В историята три тима играят финали на две поредни първенства – Италия и Бразилия печелят въпросните си мачове, докато Нидерландия губи и двата си финала през 1974 и 1978 г. Единствено Бразилия (1994, 1998 и 2002) и Германия (1982, 1986 и 1990 г.) имат по три поредни финала.

Настоящата ситуация, в която и двата финалиста от последното първенство, стигат до полуфиналите, не се е случвала именно от 1990 г.

Четете още

Избор на редактора