Порой снощи над София, улиците станаха реки

Възстановено е движението на Южната дъга на Околовръстен път и на кръстовището на Лъвов мост в София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, предаде NOVA.

Цяла нощ екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ реагираха на сигнали във връзка с обилните валежи в столицата.

През системата 112 са получени 121 сигнала за завирявания, наводнени улици, мазета и счупени клони и дървета, като най-много те са в кв.“Симеоново“, „Драгалевци“, кв.“Витоша“.

Аварийните екипи са отработили 105 сигнала към момента, работата продължава. Продължава и наблюдението на нивата на реките и язовирите, като няма опасност от разливи.

Късно снощи кметът на София Йордан Фандъкова съобщи във „Фейсбук, че поради обилните валежи временно се затваря движението южното платно на околовръстния път между бул. „Симеоновско шосе“ и бул. „Черни връх“ и директното трасе в посока „Люлин“ на Лъвов мост.

Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до полунощ в различните райони на София по данни на Националния институт по метрология и хидрология.
Освен Лъвов мост тежко бе положението на още няколко места в столицата, сред които и в тунела на НДК, където се преминаваше изключително трудно.

Сериозна беше ситуацията в софийското село Желява, където реката излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в района заради дънер, който препречваше пътя на водата, предаде БНР. Екипи на пожарната по-късно премахнаха дървото. В селото е евакуирана една жена.

Пожарникари има и в други две села – Бухово и Яна – където се отводняват мазета и приземни етажи.
Към момента няма данни за пострадали и загинали хора.

Дъждовете обаче ще продължат. Оранжев код е обявен за 9 области в Западна и Централна България за петък, 16 юни. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Перник, Пазарджик, София град и Софийска област.

Ще има краткотрайни, локално интензивни и значителни по количество валежи.

Четете още

Избор на редактора