Посмъртна маска на Апостол Карамитев показаха в Бургас

Бронзова отливка на посмъртната гипсова маска на Апостол Карамитев бе представена за първи път в Бургас. Тя е направена от гримьора Димитър Коклин след внезапната смърт на актьора през 1973 година по време на снимките на „Сватбите на Йоан Асен“. Използвана е за довършването на филма.

Копието бе дарено на Регионалния исторически музей в Бургас, където ще бъде съхранявано и достъпно за посетителите. Събитието се състоя във вторник вечер след прожекция на филма „Бялата стая“ (1968) по повод отбелязването на 100 години от рождението на Апостол Карамитев в родния му град.

За съществуването на оригиналната посмъртна маска се разбира случайно по-рано тази година, по време на снимките на документален филм за професиите в бургаския театър. По лентата работят режисьорът Слави Георгиев, операторът Христо Димитров-Хиндо и Кристина Ингилизова. След Димитър Коклин тя е била съхранявана от актьора Емил Марков, който след това я дава на гримьора на театъра – Стоян Караманов.

Видимо развълнуван след прожекцията на филма, актьорът Емил Марков коленичи и целуна сцената на театъра, след което накратко разказа как всъщност оригиналната гипсова отливка попада в него.

„Историята е много човешка. Като филма, който видяхме. Докато бях в бургаския театър, ме канеха и ходих да снимам доста филми. По време на снимки се запознах с великия гримьор Димитър Коклин. Станахме приятели, съприказчици. По време на „Боянският майстор“, с него и с художника Борислав Чуканов, оставахме след снимки заедно да рисуваме икони за следващия ден и така един ден Митко Коклин ми каза: „Емо, ти си от бургаския театър. Аз направих посмъртната маска на Апостол Карамитев и мисля, че мястото ѝ е в Бургас“. Тази маска няколко години седя на библиотеката в дома ми и един ден се видяхме със Стоян Караманов. Казах му, че маската е в мен, и че искам да я дам на него, за да бъде в бургаския театър. Кратка, човешка история“, разказа Марков.

„Петдесет години след нейното създаване, тази маска възкръсна от пепелта на бургаския театър. И, за радост, сега ще има дългогодишен живот, благодарение на бургаския музей“, коментира гримьорът Стоян Караманов.

„Имах късмета Стоян да ми разкаже за маската и въобще да разберем, че тя съществува. Беше в един случаен разговор. Докато снимахме, имаше една неловка пауза, в която реших да се похваля, че познавам Димитър Коклин и, че няколко години съм живял на един етаж с него. Тогава Стоян Караманов ми я показа за първи път“, разказа операторът Христо Димитров-Хиндо. Допълни, че, благодарение на заместник-кмета по култура, туризъм и спорт – Диана Саватева, община Бургас е поела текущите разходи по създаването на отливката. Тя е на скулптора Никола Станчев.

Четете още

Избор на редактора