Почина о. р. генерал-майор Съби Събев

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщиха от Информационния център на Министерството на отбраната (МО) във Фейсбук.

„Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО“, се казва в съболезнователен адрес на министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев, цитиран от Информационния център на МО.

„Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото ѝ да възстанови териториалната си цялост. През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на Военновъздушните сили и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи“, се казва още в съболезнователния адрес на Тагарев.

Той изказа съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците на о. р. генерал-майор Съби Събев.

Ген.-майор Съби Събев е първият ръководител на Службата на военния представител в делегацията на България в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Бил е началник на управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“ към  Генералния щаб на Българската армия. Освободен е с Указ 186 от 6 юни 2002 г.

Четете още

Избор на редактора