Почина повелителят на модата Пако Рабан

Пако Рабан, роденият в Испания повелител на модата, почина на 88-годишна възраст в Портал, Франция, предаде Ройтерс. Дизайнерът, който беляза света на модата за повече от половин век, имаше къща на брега на морето. Смъртта му беше потвърдена от говорител на испанската група Puig, която контролира марката Paco Rabanne.

Пако Рабан, който е от баски произход, намира убежище във Финистер, департамент в Бретан, през февруари 1939 г. заедно със семейството си. Оттогава той изпитва непоколебима любов към региона Морле, където живее, както и към квартала Рекувранс в Брест.

„Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни (…) Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте“, казва той на учениците от лицея La Croix-Rouge в Брест.

Пако Рабан, шампионът на металните дрехи, е известен с чувството си за формула и ексцентричност. Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е виждал Бог и извънземни, умееше да влиза в заглавията на вестниците със своя вкус към паранормалното.

Той остави уникален отпечатък в историята на модата. В началото на 21 век името му беше най-вече синоним на известни аромати. И все пак неговият смел избор на материали, начинът, по който ги използва, неговата пионерска визия и творческата му свобода са повлияли на цяло поколение модни дизайнери.

Смъртта му беше потвърдена от говорител на испанската група Puig, която контролира марката Paco Rabanne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

Четете още

Избор на редактора