Париж става столица на дамската мода в понеделник

От понеделник Париж е домакин на Седмица на дамската мода и колекциите за есента и зимата на сезон 2024/2025 на големите парижки модни къщи като „Диор“, „Шанел“ и „Ермес“ и на чуждестранни брандове, които се надяват на трамплин за независими дизайнери или такива в изгнание, основно от Украйна, съобщи АФП.

През деветте дни с интензивна програма поне 71 дефилета и 38 презентации на колекции ще бъдат организирани на различни места във френската столица, обяви Федерацията за висша мода и за мода.

„Диор“ открива с бал във вторник, следван от „Сен Лоран“. В сряда дългоочакваната колекция на Даниъл Роузбъри за „Скиапарели“ ще бъде представена на място, което все още се пази в тайна.

„Балмен“ ще представи дамската си линия в момент, когато ще започне и делото срещу обвинените за кражбата на 50 модела от колекцията на Оливие Рустен за бранда през септември м.г.  „Мюглер“ се завръща с шоу в неделя,уточнява БТА.

На 4 март студио „Пиер Карден“ ще представи шоу, вдъхновено от космическия проект „Коперник“, с потапяне в „непознатото в света на океана“, каза за АФП директорът на студиото Родриго Басиликати-Карден.

Няколко часа след дефилето на „Шанел“ Седмицата ще бъде закрита от „Луи Вюитон“ във вторник с шоуто, дирижирано от дизайнера Никола Гескиер, който ще отпразнува 10 години начело на модните линии за модния конгломерат Ел Ве Ем Аш (LVMH).

Няколко изгряващи международни дизайнери са избрани за Седмицата на модата в Париж – сестрите Олсен от The Row, австралийските дизайнерки от Zimmermann, както и колекцията на японския бранд Mame Kurogouchi.

Украинските дизайнери ще бъдат подкрепени с поредица от инициативи – от платформата Ангел за модата до колектив от стилистки, които ще организират шоурум в Париж в петък.

Четете още

Избор на редактора