Правителството ще предложи скок на пенсиите с 12%

Служебният кабинет ще предложи увеличение на пенсиите с 12%, заяви пред бТВ премиерът Гълъб Донев. То ще бъде заложено в Бюджет’23, който ще бъде внесен в парламента. Дали ще бъде одобрен, не е ясно.

Освен това ще бъде предложен скок на заплатите на всички в администрацията, които до момента не са получили увеличение. Предвижда се увеличение и на учителските възнаграждения.

Действията на служебния кабинет изглеждат странни на фона на твърденията на финансовия министър Росица Велкова, че харчовете трябва да бъдат ограничени. Преди няколко седмици от ведомството ѝ изтече информация за доклад, в който се говори дори за фалит на държавата.

Донев обаче не видя противоречие с твърденията на Велкова и решението за пенсии и заплати в бюджетната сфера.

„Това, което министърът на финансите направи, е да предупреди, че има рискове пред бюджета и финансовата стабилност. Намирахме се в предизоборна кампания, когато излезе докладът. Политическте партии са виновници за състоянието на държавата, защото през миналата година приеха небалансирани решения за фискалната политика – повече разходи от приходите“, заяви той.

Донев коментира още, че държавата няма да фалира, защото служебното правителство управлява стабилно финансите.

„До момента имаме над 20% повишаване на събираемостта от данъци в сравнение с първите три месеца на миналата година“, похвали се той.

Четете още

Избор на редактора