Прибраха на топло убиеца на Милен Цветков. За 9 г.

Екипи на полицията и главна дирекция “Охрана” изведоха убиеца на Милен Цветков Кристиан Николов от дома му късно снощи, съобщи Нова тв. Там той изтърпяваше домашния си арест.

По-рано вчера Върховният касационен съд реши окончателно обвиненият за смъртта на журналиста да влезе в затвора за 9 години.

Според решението на съда, престъплението е извършено при евентуален умисъл.

От присъдата ще бъде приспаднато времето на ареста му.

С решението си от днес ВКС потвърждава присъдата на предната инстанция по отношение на размера на наказанието. На 1 декември 2022 г. Софийският апелативен съд също потвърди, постановената от Софийския градски съд, присъда на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 години.

В решението си от днес, за разлика от първите две инстанции, върховните съдии записаха, че престъплението е извършено при евентуален умисъл. Пред ВКС прокуратурата поиска формата на вина да се промени в „евентуален умисъл“, а не по „непредпазливост“, както смятаха първите две инстанции.

Инцидентът, при който загина Милен Цветков се случи навръх Великден през 2020 година. По делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му е имало наличие на наркотици.

Това е един много голям успех за нас, като защитници, и за Прокуратурата, която се осмели да повдигне обвинение за умишлено престъпление. Не ми е известно друго такова съдебно решение за последните 33 години, така че това е сериозен пробив по отношение на формата на вината. До този момент държавното обвинение нямаше практика да повдига такова при условията на евентуален умисъл и при това положение съдът нямаше възможност да произнася подобни решения. Затова прави чест на наблюдаващите прокурори, че се осмелиха да повдигнат обвинения. КС изменя присъдата и второинстанционното решение и го признава за виновен за това, че е извършил деянието при евентуален умисъл с оглед употребата на няколко вида наркотици и това, че скоростта е превишена два пъти. Освен това, има и липса на спирачен път”, коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

Четете още

Избор на редактора