Путин иска клетва за вярност от членовете на „Вагнер“

Президентът Владимир Путин задължи бойците на „Вагнер“ да полагат писмена клетва за вярност към руската държава. Това се случва след катастрофата по-рано през седмицата, при която се предполага, че е загинал ръководителят на наемническата групировка Евгений Пригожин, предаде Ройтерс.

Путин подписа вчера указа, с който се въвежда промяната, като тя влиза в сила незабавно.

Предприетият от руския президент ход да задължи бойците на „Вагнер“ и другите частни военни компании да полагат подобна клетва е ясен сигнал, че държавата иска да затегне контрола върху тези формирования, отбелязва Ройтерс.

Според указа, който беше обнародван на итнернет страницата на Кремъл, всеки, който извършва дейност от името на армията или в подкрепа на така наречената специална военна операция в Украйна, трябва официално да се закълне във вярност към Русия.

Указът беше представен като стъпка към поставянето отбраната на Русия върху духовни и нравствени устои, а в самия текст на клетвата е включено изречение, в което полагащият я обещава стриктно да спазва заповедите на командирите и висшето ръководство.

Западни политици и коментатори заявиха, без да представят доказателства, че Путин е наредил Пригожин да бъде ликвидиран като наказание за организирания от него двудневен метеж в края на юни срещу командването на армията, което бе и най-сериозното предизвикателство за управлението на Путин, откакто той дойде на власт през 1999 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи подобни обвинения като лъжа.

Руското президентство все още не е потвърдило категорично смъртта на Пригожин. Оттам заявиха, че е нужно да се изчакат резултатите от официалните експертизи.

Според авиационните власти в Русия Пригожин е бил на борда на частен самолет, който в сряда вечер се разби в район северозападно от Москва, без никой от пътниците в него да оцелее. Това се случи точно два месеца след оглавения от него неуспешен метеж срещу руското военно ръкодоство.

Четете още

Избор на редактора