Путин се срещна с майки на войници, които воюват в Украйна

Руският президент Владимир Путин се срещна днес с майки на войници, които воюват в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, която разпространи и видеозапис от разговора им, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Седемнайсет жени от различни региони – от Далечния изток до Донбас – дойдоха да разговарят с държавния глава. Някои от синовете им са се записали като доброволци, а други са на редовна военна служба. Срещата се проведе в резиденцията в Ново Огорьово край Москва.

Синовете на някои от тях са били ранени и в зависимост от тежестта на травмите сега се възстановяват или се връщат в строя.

„Искам да знаете, че аз лично, цялото ръководство на страната, всички ние споделяме вашата болка“, каза руският президент. „Разбираме, че нищо не може да замени загубата на син, особено за една майка“, добави той.

Путин разказа, че понякога разговаря по телефона с войници на фронта. „Никой, освен тях и най-преките им командири, които стоят редом с тях, не знае колко е тежък този труд и колко голяма е реалната опасност за живота и здравето им“, каза руският президент. При това военните не се делят на касти или на националности, всички си помагат взаимно. Те разбират, че животът им зависи от взаимопомощта и поддръжката, която си оказват“, допълни той.

Майките от цяла Русия и от различните етнически групи на свой ред благодариха на Путин за неговото лидерство и му пожелаха здраве, преди да започнат с разказите си за своите синове.

Повечето от тях споделиха за проблеми, които синовете им срещат, като например липсата на добра екипировка за войниците, нуждата от повече дронове на фронта или безразличието на някои служители.

Нина Пшеничкина от Донецк, чийто син е загинал, каза, че загубата му я е вдъхновила да работи още повече за това регионът да стане част от Русия.

„Вашият син живя и целта му беше постигната“, отговори ѝ Путин. „А това означава, че той не е пропилял живота си напразно“, допълни той.

Украйна и Западът твърдят, че Путин няма оправдание за неговата, по техните думи, окупационна война в имперски стил. Украйна заяви, че ще се бори, докато и последният руски войник не бъде прогонен от нейната територия, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора