Първата жена космонавт е в новия санкционен списък на ЕС срещу Русия

Първата жена-космонавт в света Валентина Терешкова и легендарният режисьор и актьор Никита Михалков са в новия 9-ти санкционен списък на ЕС срещу Русия, който вече е публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Като член на руската Дума Терешкова гласува в подкрепа на анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области към Русия. Така тя е подкрепяла и осъществявала действия и политики, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. През 2020 г. по инициатива на Терешкова Думата прие закон, според който досегашните мандати на Путин ще бъдат анулирани след влизането в сила на новата руска конституция, за да има правото да бъде избран за трети поред мандат през 2024 г.

Като режисьор, актьор и публична фигура Никита Михалков активно подкрепя войната в публичните си изявления. Той нарича украинския език „катастрофа“ за Русия, тъй като, според твърденията му, на него се разпространява русофобия. Режисьорът призовава за пълно прекратяване на преподаването на украински език в училищата в Донбас, а и подкрепя неверните послания на Кремъл за биологични оръжия в Украйна и героизира руски затворници, сражаващи се там.

Санкционирани са също депутати от Думата и Съвета на федерацията, министри и губернатори на различни области. Мерки са наложени срещу сенатора Владимир Чижов. Само допреди три месеца той бе постоянен представител на Русия в ЕС и заемаше този пост 17 години.

Сред останалите в санкционния списък са министърът на правосъдието Константин Чуйченко, председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин и 9  магистрати от същия орган, както и дъщерите на проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров Айшат и Карина. Включени са също партиите „Единна Русия“, Либерално-демократическата партия, Комунистическата партия, „Новите хора“ и „Справедлива Русия-Партиоти-За истината“.

Четете още

Избор на редактора