Първият космически турист се готви за полет до Луната

Първият космически турист в света иска да се включи в обиколка около Луната с кораба „Старшип“ на Илън Мъск, предаде Асошиейтед прес и БТА. За Денис Тито, който е вече на 82 години.

Неговата едноседмична лунна разходка – дата й ще бъде определена в бъдещето, ще го отведе на 200 километра от далечната страна на Луната. Той ще има компания – съпругата му Акико и още 10 души, готови да платят големи суми за пътуването.

Тито няма да каже колко е платил за полет до Луната. Полетът му до Международната космическа станция му струваше 20 милиона щатски долара.

Съпрузите Тито посочват, че все още предстоят много тестове и разработки за „Старшип“, лъскав гигант с форма на куршум, който тепърва ще се опитва да достигне до космоса.

„Трябва да се поддържаме здрави много години – толкова, колкото ще са необходими на „СпейсЕкс“, за да завърши това превозно средство“, каза Тито в интервю за Асошиейтед прес. „Можеше да си седя в люлеещ се стол и да не правя никакви упражнения, ако не беше тази мисия.“

Тито всъщност е вторият милиардер, направил си резервация за полет около Луната със „Старшип“. Японският моден магнат Юсаку Маедзава обяви през 2018 г., че е купил всички места за полет, за да може да вземе осем или повече спътници със себе си, за предпочитане – артисти.

Двамата мъже летяха до МКС от Казахстан на борда на руски ракети, но с разлика от 20 години.

Четете още

Избор на редактора