Раздор в БФШ 64. Галунова срещу Стефанова

Ще играе ли Нургюл Салимова за България на световното отборно първенство за жени в Бедгошч, Полша. Това се питат хилядите привърженици на древната игра у нас.

Сияйната роза от село Крепча бе включена в отбора на лицензираната БФШ 2022, но ФИДЕ не признава федерацията ни и едва ли ще допусне българките да се състезават на световния форум.

Кой се възползва от това и какви го надроби със съдействието на Временната комисия на ФИДЕ, изпратена у нас да въдворява ред в споровете между петте федерации, които се натискат да управляват родния шахмат.

Отговорът на този въпрос се съдържа в декларация на председателя на БФШ 64 – Цвета Галунова, с която ekspresso разполага.

Още в самото начало заявих, че към момента не е в компетенцията и правомощията на БФШ 64 да изпращаме национален отбор, защото нямаме получен лиценз от ММС, нито финансиране. Заявих, че според мен отбор трябва да изпрати лицензираната в този момент федерация, пише в докуманта Галунова.

Това според нея слага началото на раздора в Сдружението. Почетната председателка на БФШ 64 – световната ни шампионка Антоанета Стефанова, сваля доверието си от Галунова и сама поема делата във федерацията.

Междувремено Галунова търси мнението на спортоното министерство и получава отговор, че е редно лицензираната БФШ 2022 да изпрати отбор на турнира.

В крайна сметка без знанието на Галунова отборът е регистриран в състав: Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева, Виктория Радева и капитан Петър Аранаудов. Стефанова се ангажира да осигури разходите, които по нейни сметки са 30 000 лева.

Важно е да отбележа, че повече от месец адв. Градев не съгласува с мен никакви позици относно обсъжданите въпроси в Комисията (Временната комисия, назначена от ФИДЕ), може би ги съгласува с Антоанета. Като председател официално съм свалила доверие от Георги Градев пред УС на БФШ 64, но УС взе решение да го задържи като представител на БФШ 64 в Комисията. Към този момент нямам мнозинство в УС и реално не мога да поема отговорност за взиманите решения, пише още Галунова.

Пред „Сега“ Градев разкрива, че общо четири състезателки от БФШ 2022 са отклонили поканата на Временната комисия на ФИДЕ да се включат в националния отбор за Бидгошч. Освен Нургюл Салимова и Надя Тончева това са Габриела Антова и Ива Виденова-Куляшевич.

Четирите шахматистки няма как да представляват БФШ 64, защото са в лицензираната федерация на Васил Антонов, коментират в шахматните среди.

Ще има ли отбор България на Световното първенство и кои дами ще са в него предстои да разберем съвсем скоро.

Четете още

Избор на редактора