Румъния се откъсва от нас и за САЩ без виза

След като преодоля съпротивата на Нидерландия за Шенген, Букурещ си намери лобисти в американския Сенат.

Двама американски сенатори внесоха законопроект в подкрепа на включването на Румъния в програмата за безвизово пътуване в САЩ за срок до 90 дни, съобщи румънското посолство в САЩ, цитирано от „Диджи 24“ и БТА.

Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в ръководството на демократите в Сената, и Джийн Шахин, председател на подкомисията за Европа в Комисията по външни отношения на Сената. Законодателната инициатива идва непосредствено след посещението на двамата сенатори в Румъния миналия месец.

За да бъде премахнат визовият режим със САЩ, трябва отказите на визи за граждани от определена държава да не надхвърлят 3%, докато миналата година отказите за румънски граждани са били 17% от всички молби, които са подали.

България е от последните държави в ЕС заедно с Румъния, Хърватия и Кипър, чиито граждани нямат право на безвизово пътуване в САЩ.

За разлика от България за Шенген Румъния си осигури вече подкрепа от Нидерландия, докато общо препятствие и за двете държави остава съпротивата на Австрия.

Четете още

Избор на редактора