Русия платила на „Вагнер“ $2 млрд. за година

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че финансите на компанията за кетъринг на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин ще бъдат разследвани след организирания от него метеж, предаде Ройтерс.

По думите на Путин в рамките на последната година Пригожин и „Вагнер“ са получили плащания от руската държава на стойност почти два милиарда долара.

Путин каза, че винаги е уважавал бойците на „Вагнер“, но компанията е била „изцяло финансирана“ от държавния бюджет. По думите му „Вагнер“ е получила 86 милиарда рубли (един милиард долара) от руското министерство на отбраната в периода от май 2022 г. до май 2023 г. Освен това компанията за кетъринг на Пригожин „Конкорд“ е получила 80 милиарда рубли по силата на държавни договори за доставки на храна за руската армия, изтъкна Путин.

„Надявам се като част от тази работа никой да не е откраднал нищо или, така да кажем, да е откраднал по-малко, но, разбира се, ще разследваме всичко това“, заяви руският президент.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да се свърже с Пригожин, за да го помоли да коментира думите на Путин. По-рано тази година Пригожин каза, че винаги е финансирал наемническата си група сам, но е започнал да се опитва да осигури допълнително финансиране след началото на войната в Украйна.

Четете още

Избор на редактора