Руските танкове настъпват към Ню Йорк

Енгелс, Ню Йорк – интересни имена носят два от градовете, които през тази седмица са сред най-горещите точки в руско-украинската война.

Украинците нанесоха удар с дрон срещу военното летище в Енгелс – град в Саратовска област на около 700 км от Украйна. Има повредени бомбардировачи, а тези, които са останали здрави, са пребазирани на хиляди километри от Украйна.

Енгелс получава името на прочутия ляв мислител Фридрих Енгелс през 1931 г., което е в реда на нещата – все пак тогава в Русия управляват комунистите, които смятат Маркс и Енгелс за родоначалници на своята идеология. Интересното е обаче, че градът е създаден в средата на 18 век от преселници от Украйна под името Покровская слобода.

Преброяването от 1859 г. показва, че украинци (малороссы) са две трети от жителите на града, а през 1889 г. – 78%. През 1939 г. за украинци се обявяват само 16% от хората в Енгелс, а през 2010 г. – 2%. Немците никога не са били повече от една пета от населението на града, но въпреки това до 1941 г. той е столица на автономната република на немците от Поволжието. А в средата на XIX век те дори наричали града Козакенштадт, заради заселилите се в него казаци от Украйна.

Покрай удара срещу летището в Енгелс тръгна шегата, че сега трябва да се готви Маркс. И такъв град наистина има, само на около 60 км от Енгелс, също в Саратовска област. Той обаче е създаден като истински немски град от колонисти, поканени в Русия по времето на Екатерина Велика. Затова първоначално се казва Екатериненштадт. През 1920 г. става Марксштадт, през 1941 г. немците са изселени по понятни причини, а името е сменено на Маркс.

Другата куриозно звучаща новина от изминалите дни е, че руските танкове настъпват към…Ню Йорк! Няма грешка, в Донецка област, район Бахмут, действително има градче с такова име.

И то е създадено от германци – хора от протестантската секта на менонитите, дошли в Русия по времето на императрица Екатерина. Има версия обаче, че името Ню Йорк е измислено от помешчик, който е владеел този район в средата на XIX век.

След Октомврийската революция болшевиките решават, че немците в градчето са неблагонадеждни и ги изселват в Средна Азия, но не сменят името Ню Йорк. Куриозът е, че по това време областният център, днешният Донецк, се казва Сталино, поради което в документите често може да се срещне обозначението „Ню Йорк, Сталинска област“.

„Американското“ име се удържа до 1951 г., когато Студената война вече достигна такова ожесточение, че става неприлично в Съветския съюз да има градче с такова название. То е сменено на Новгородское.

И така до миналата година, когато Върховната рада на Украйна отново му връща историческото название Ню Йорк. Ако руснаците успеят да го превземат, едва ли ще пропуснат възможността да го прекръстят отново.

Четете още

Избор на редактора