Руснак умря наужким, за да не ходи на фронта

Мъж от Сибир, мобилизиран във войната наРусия срещу Украйна, беше осъден на пет години лишаване от свобода за дезертьорство. Зоригто Арабжаев се е опитал да избегне фронта, като се е сдобил с фалшив смъртен акт, съобщи регионалният сайт на Радио Свободна Европа Сибир.Реалии в петък.

Новината идва година след като властите в Москва наложиха по-сурови наказания за дезертьорство на руски войници. Това се случи във връзка с мобилизацията в Русия няколко месеца след началото на войната ѝ срещу Украйна.

Арабжаев е мобилизиран в Украйна през ноември 2022 г. През пролетта на 2023 г. е излязъл в отпуск и се е прибрал в дома си в сибирската област Бурятия. След това не се е върнал повече в поделеието си.

Когато военните пристигнали в дома му, за да проверят дали е там, синът на Арабжаев им е казал, че баща му е мъртъв.

Синът е показал на военните смъртен акт, който впоследствие се е оказал фалшив. На 4 май Арабжаев е задържан.

В съда той е обяснил, че не иска да се връща на фронта заради съпругата си. По думите на Арабжаев тя е преминавала през труден период, след като най-големият син в семейството е починал два месеца преди бащата да бъде мобилизиран.

Въпреки това съдът призна Арабжаев за виновен по обвиненията в дезертьорство. Той е осъден на пет години затвор в колония с общ режим.

Съдилищата в Русия често издават присъди на военнослужещи, които са се оттеглили от военните действия. Руските войници се наказват и за неизпълнение на заповеди, побой над командир, напускане на подразделение и загуба на военно имущество.

По тези обвинения наказанията най-често предвиждат лишаване от свобода до 10-15 години.

Четете още

Избор на редактора