Сателитни снимки показват поне 8 разбити бойни самолета в Крим

Сателитни снимки показват големи щети и няколко унищожени руски бойни самолети във военновъздушна база в Крим след експлозиите във вторник, съобщи БиБиСи.

Базата „Саки“ в западната част на анексирания от Русия украински полуостров беше разтърсена от поредица взривове посред бял ден. Един войник загина, има ранени, както и изгорели леки автомобили около базата. Москва отрече да са били нанесени щети на нейни самолети. Новите снимки обаче показват, че нейните твърдения не са верни, отбелязва БиБиСи.

Украйна не е поела отговорност, но новите доказателства, видими от сателитните снимки, загатват, че става дума за целенасочена атака по Новофедоровка, смята британската информационна агенция.

Фотографиите, направени от американската компания „Планет лабс“ (Planet Labs), показват и големи обгорели площи след причинените от експлозиите пожари. Основните писти на военновъздушната база изглеждат цели, но поне 8 самолета са тежко повредени или унищожени. На фотографиите ясно се забелязват няколко кратера. Повечето от тях са в зоната, където голям брой бойни самолети са паркирани на открито – далеч от прикритието на хангарите.

Снимките на компанията „Планет лабс“ след взривовете, са първото независимо потвърждение, че базата е понесла щети. Досега подробностите за степента на въздействие на експлозиите върху базата бяха оскъдни. Все още няма информация как се е стигнало до взривовете и какво точно ги е причинило, посочва БиБиСи.

Телевизия CNN пък изчисли, че случилото се в базата „Саки“ може да претендира за най-катастрофалния ден руските ВВС от времето на Втората световна война. В ограничените данни за загуби на съветската и руска авиация, до които има свободен достъп, няма споменаване на толкова крупни едновременни загуби в хода на един инцидент, съобщава CNN.

Русия продължава да твърди, че експлозиите са били причинени от детониране на боеприпаси поради неспазване на правилата за пожарна безопасност. Според украинския военен експерт Олег Жданов обаче Въоръжените сили на Украйна са нанесли удар с американски ракети.

Четете още

Избор на редактора