Скандал с шпионски аудиозапис тресе Германия

Германия разследва изтичането на информация от разговор чрез конферентна връзка на високопоставени военни в излъчен от руска медия аудиозапис, в който те говорят за оръжия за Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че инцидентът е предизвикал безпокойство за евентуален шпионаж в Германия и призиви към разяснение от Русия.

Говорител на министерството на отбраната на Германия днес заяви, че не може да потвърди автентичността на записа, но германската служба за контраразузнаване разследва въпроса и ще бъдат предприети всички необходими мерки.

Руската журналистка и главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян първа излъчи вчера аудиозаписа, който бе качен и на нейната страница в „Телеграм“.

Ройтерс прослуша 38-минутния запис, но не бе в състояние да потвърди неговата автентичност чрез независими източници.

Участниците в разговора обсъждат възможната доставка на крилати ракети „Таурус“ на Киев, което германският канцлер Олаф Шолц досега категорично отхвърляше публично. Те също така говорят за обучението на украинските войници и възможните военни цели, пише БТА.

Посолството на Русия в Берлин не отговори на изпратеното чрез имейл искане от Ройтерс за коментар относно твърденията за възможен шпионаж.

Говорител на руското външно министерство вчера заяви в социалните мрежи: „Искаме обяснение от Германия„.

Руският външен министър Сергей Лавров говори днес пред журналисти за „хитри планове на Бундесвера (германските въоръжени сили), които са станали очевидни благодарение на излъчването на този аудиозапис. Това е откровено саморазкриване“, каза Лавров.

Германският депутат от Бундестага Родерих Кизеветер заяви пред в. „Ханделсблат“, че според него съобщенията са автентични.

„Русия, разбира се, показва колко активно използва шпионажа и саботажа като част от хибридната война. Може да се очаква, че е подслушана и изтекла много повече информация, за да се повлияе на вземане на решения, за дискредитиране и манипулиране на хора“, каза той, цитиран от вестника.

Четете още

Избор на редактора