След затвора в Атланта Тръмп е събрал $7,1 милиона

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е събрал близо 20 милиона долара за последните три седмици – период, приблизително съвпадащ с повдигането на обвинения срещу него заради твърденията му, че победата на изборите през 2020 г. му е била отнета по нечестен начин, заяви днес говорителят на кампанията на Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Откакто Тръмп в четвъртък заради дела за рекет и измама се предаде в затвор в Атланта, където му беше направена снимка като затворник и официално получи своя затворнически номер в регистъра на затвора, той е събрал 7,1 милиона долара от дарения, каза говорителят на Тръмп Стивън Чунг в платформата „Екс“ (бившия Туитър).

Само в петък Тръмп е получил 4,18 милиона долара, което е най-голямата сума, събрана за един ден в кампанията му до момента, заяви още Чунг. Тръмп, който бе избран за президент през 2016 г., но през 2020 г. загуби срещу Джо Байдън от Демократическата партия, отново се бори за номинацията на Републиканската партия, за да участва в изборите за президент догодина.

В момента срещу бившия президент са повдигнати четири обвинения, свързани с твърденията му, че изборите са били откраднати, както и с щурма срещу Капитолия във Вашингтон от 6 януари 2021 г., организиран от привържениците му. Тръмп отрича всички обвинения.

На 15 август срещу него бе повдигнато обвинение от съд в Джорджия, след като районният прокурор Фани Уилис от окръг Фултън проведе разследване, свързано с опитите на Тръмп да отмени резултатите от изборите в щата през 2020 година.

На 3 август той пледира невинен по обвиненията, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит във федерален съд във Вашингтон, че е влязъл в заговор да измами САЩ, като е попречил на Конгреса да удостовери победата на Байдън на изборите през 2020 г., и да лиши избирателите от правото им на честни избори.

Той също така не се признава за виновен по обвинения в незаконно съхраняване на класифицирани документи след напускането на поста и във фалшифициране на бизнес документи по дело в Ню Йорк, свързано с плащането за мълчанието на порнозвездата Сторми Дениълс преди президентските избори през 2016 година.

Четете още

Избор на редактора