Снегът идва с виелици и студ

Червен код е обявен днес за шест области в Северна България заради очаквани интензивни снеговалежи и виелици. Кодът е в сила за Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Там се очаква да се образува снежна покривка над 30 см.

За повечето области в страната е обявен оранжев код, единствено в Бургас е жълт.

Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър. Там по-късно през деня ще има и гръмотевици. През нощта срещу неделя валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

В планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 1°.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен, преди обяд – югозападен, след обяд – североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка значително ще се усложни.

В неделя червената зона ще се премести на изток. В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° – минус 10°, а дневните ще са между минус 1° и 4°, в югоизточните райони до 6°-7°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава. Във вторник със слаб, в източните райони умерен юг-югозападен вятър ще се затопли. Облачността над страната ще се увеличи, ще започнат валежи от дъжд и сняг, ще има условия за поледици, с най-голяма вероятност в Северозападна България.

В сряда ще се задържи облачно, с валежи. Вятърът отново ще се обърне от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува нова порция студен въздух. В по-голямата част от страната валежите ще са от сняг, в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход, от около нулата на места в Западна България до около 10° в Югоизточна. През нощта срещу четвъртък в цялата страна дъждът ще премине в сняг, но бързо ще спре. В четвъртък облачността ще се разкъса, вероятността за валежи намалява. Ще остане студено за края на ноември, но от югозапад ще започне затопляне, което ще продължи и в петък. Сутрешните температури ще останат под нулата, дневните ще се повишат.

Четете още

Избор на редактора