Срещата на Путин с Ердоган в края на август

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да се срещнат в края на този месец или началото на септември, съобщава турската телевизия А Хабер.

Очаква се руският лидер да пристигне на посещение в Турция, но е възможно също и да бъде осъществена визита от турска страна, посочва изданието, като откроява значението на евентуална среща на четири очи между Ердоган и Путин за бъдещето на зърнения коридор.

В „засиления дипломатически трафик“ на турския президент в следващите седмици се вписва също посещение в Унгария този месец, както и визити през септември в Индия и САЩ, отбелязва още А Хабер.

Ердоган заяви по-рано, че засега не е окончателно определена датата на евентуално посещение на руския президент в Турция, но турският външен министър, ръководителят на разузнаването и други турски официални лица преговарят с руската страна по този въпрос.

„В рамките на тези преговори смятам, че това посещение ще се състои през август“, каза неотдавна турският президент.

В началото на август говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че мястото и точната дата на срещата между президентите на Русия и Турция предстои да бъдат съгласувани по дипломатически канали и че мястото на разговорите ще бъде договорено, „като не е задължително това да е Турция“.

Преди очакваната среща между Ердоган и Путин Турция е активизирала контактите си с Украйна, САЩ и ЕС по сделката за преноса на зърно през Черно горе, съобщи пред ТАСС дипломатически източник. По думите му се извършва интензивна многостранна дипломатическа дейност с Украйна, САЩ и ЕС чрез Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и Министерството на търговията за отстраняване на проблемите, които стоят пред изпълнението на зърнената инициатива.

Четете още

Избор на редактора