Eвропа с авариен план за газа. Свива потреблението с 15%

Страните членки на Европейския съюз са готови с авариен план, чиято цел е намаляване на въздействието на потенциално пълно спиране на доставките на руски природен газ за Европа. Това съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Газпром“ обяви, че спира още една турбина Siemens на компресорната станция за „Северен поток“. Така подаваното количество към Германия ще падне до 33 млн. куб. м, което е 20% от общия очакван и вече платен обем.

От компанията се оправдаха, че турбината се нуждае от ремонт, но Западът вижда в този акт нов опит да се притисне Европа посредством газа. Германското правителство обвини Москва, че търси поводи за намаляване на доставките и че няма технически проблеми, които да ги провокират.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък директно заяви, че Русия обявява газова война на Европа и осмият пакет санкции към Кремъл трябва да бъде още по-тежък.

Аварийният план на ЕС предвижда доброволно намаляване с 15% на потреблението на природен газ в страните членки от 1 август до 31 март 2023 г.

В допълнение ще бъде създаден механизъм, който ще задейства тревога на територията на целия ЕС в случай на голям недостиг и който ще въведе обвързващи цели за спестяване.

Уточнява се, че съгласието е постигнато по документ, чиито разпореди били значително смекчени в сравнение с първи проект на текста на Европейската комисия. В смекчената версия на документа имало различни клаузи за освобождаване от прилагането на правилата, а прагът за въвеждане на обвързващи цели за спестяване също бил увеличен.

Четете още

Избор на редактора